literatura catalana . joves i adults     inici
Castillo, David

 


L'arquitectura de les cases fantasma

1. El poema ens parla de la plaça de les Glòries i d’un barri en transformació. Quin és aquest barri? Què se’ns en diu? Com ho sabem que es tracta d’un barri en transformació? Quins versos ens ho revelen? Què és el que va canviant del barri?

2. Al poema hi ha moltes referències al barri del Poble Nou. Per grups, treballeu sobre la seva història. Podeu consultar http://www.arxiuhistoricpoblenou.cat/historia-del-poblenou. Cada grup pot treballar sobre un tema (per exemple, la industrialització, l’associacionisme, la immigració, el cementiri, les classes socials, etc.) des de la perspectiva dels grans canvis soferts pel barri. Resumiu després el que hagueu trobat i pengeu-ho en un cartell a la paret, de manera que entre tots reproduïu “visualment” l’evolució del Poble Nou.

3. Un cop ja coneixeu la història del barri, què creieu que signifiquen els versos “mirem les tombes del XVII, inscripcions maçòniques” o “cicatrius del Poblenou tan oblidades”?

4. Per què creus que el poema es titula “L’arquitectura de les cases fantasma”? Treballeu per grups, arribeu a conclusions i després poseu-les en comú tota la classe.

5. David Castillo cita el nom de Marià Manent. Saps qui és? A què es dedicava? Podeu consultar la pàgina http://lletra.uoc.edu/ca/autor/maria-manent per saber-ne més coses.

6. Prop de la plaça de les Glòries s’alça la torre Agbar, un nou edifici que ja ha esdevingut part de l’arquitectura emblemàtica de la ciutat de Barcelona. Crea una nova estrofa per al poema on parlis d’aquest singular edifici. Envia’ns-la a viulapoesia@viulapoesia.com.

7. Digues si en el poema apareix la història d’un amor o d’un desamor. Justifica la teva resposta amb paraules del mateix poema.

poema L'arquitectura de les cases fantasma, Castillo, David

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA