literatura catalana . joves i adults     inici
Fullana, Maria

 


Pamflet cabanyaler

1. Quin és el to del poema? El títol ja t’ho avança. Un pamflet és un text breu i de contingut polític, destinat a atacar o denigrar algun personatge, generalment també polític. “Cabanyaler” és el gentilici dels habitants d’un dels poblats mariners que actualment formen part del nucli de població de la ciutat de València. En el poema es recrea una mateixa situació en dues èpoques diferents: l’actual Cabanyal i el de fa setanta anys.

2. Per entendre de què tracta aquest pamflet, hauràs d’actualitzar alguns coneixements sobre la nostra història que són esmentats a la primera estrofa: L’exèrcit franquista bombardejà El Cabanyal de la mateixa manera com ho havia fet tres setmanes abans a Guernika, amb l’ajuda de l’aviació i la marina italianes enviades per Mussolini. Sobre les poblacions de la costa valenciana llançaren una barreja de bombes i altres artefactes incendiaris. Només el 2 d’octubre de 1937 caigueren 50 bombes sobre els poblats marítims, les quals causaren 50 morts, 78 ferits i la destrucció de 160 cases. La major part de les víctimes foren dones, persones grans, adolescents i xiquets. Fixa’t en els dibuixos infantils que tens a sota de les propostes (*). Què narren? Quines sensacions penses que tenien els nens que els van fer, essent com foren testimonis dels bombardejos? Poseu en comú les vostres percepcions. 

3. Ja saps què va passar temps enrere, però què es descriu a la segona estrofa, setanta anys després? Penses que existeix algun paral·lelisme entre els fets descrits a les dues estrofes així com també entre els seus protagonistes? Una pista: la filla de falangista és la titular de l’alcaldia de València. Les imatges que tens més avall (**) corresponen al Cabanyal actual.

4. Per què creus que SALVEM està escrit en majúscules i de forma repetida? En aquest enllaç trobaràs informació sobre la plataforma "Salvem el Cabanyal". Fixa’t en l’apartat Història i digues quines figures del segle XX varen contribuir a donar importància al barri. Llegeix també l’apartat Portes obertes i explica en què consisteix l’atac que es materialitza en aquest pamflet.

5. Penses que aquests enderrocs busquen algun objectiu? Si vols un exemple d’aquest tipus de destruccions del mateix barri, l’antic balneari Las Arenas, de propietat municipal, va ser privatitzat l’any 2000 per l’Ajuntament de València. Per saber com era, pots consultar la web del Col·legi Territorial d’Arquitectes aquí i veure tant la foto com el cartell de Josep Renau que tens més avall (***). Pots comparar-lo amb l’actual balneari, que conserva el mateix nom, visitant l’apartat “Información>Historia” del web. Creus que els usuaris de l’antic balneari podrien ser els mateixos que els d’avui? Raona la resposta i debateu-ho entre tots.

6. Llegeix el poema de Carles Rebassa, PP2 (o la inexplicable història de la vídua d’en Fulgenci Mas) punxant aquí. Estàs d’acord amb el fet que es tracta d’un altre cas d’especulació urbanística?

7. Quin és el to que adopta la tercera estrofa? Per què apareix un enunciador diferent de les anteriors? Subratlla aquelles paraules que tenen una sonoritat semblant i que conserven una relació de significat. Quin efecte provoquen?

8. De segur que trobes alguna situació que, des del teu punt de vista, sigui mereixedora d’una crítica. Escriu un pamflet tot seguint la mateixa estructura.

imatge poema

poema Pamflet cabanyaler, Fullana, Maria

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA